- Jeg har en blå drøm som handler om å gi noe tilbake til verden!

Helse-gründeren Sjur Svaboe lar seg ikke stoppe, selv om han forlengst har passert pensjonsalderen.

På Sørvestlandet er Sjur Svaboe et velkjent navn. Fra sin base i Sandnes har han siden 60-tallet etablert en rekke selskaper, og fleste med stor suksess. Kanskje mest kjent ble han for software-produksjonen på 70-tallet, og det var også her han tjente seg opp en anselig formue.

– I 1980 hadde jeg solgt unna mesteparten av datavirksomheten, og tok en timeout for å finne ut nøyaktig hva jeg skulle vie resten av livet til. Penger i seg selv er kjedelig, og jeg ønsket å gi noe tilbake til samfunnet.

Han besluttet seg for å satse pengene innen helsebringende bioteknologi. Etter å ha bygd opp et industri veksthus med laboratorier og alle fasiliteter for bioteknologi, fulgte flere suksesser.

– Blant mye annet utviklet vi et patentert diagnosesystem for hjerte/ kar og diabetes som i dag er installert på over 28.000 legekontorer rundt om i verden. Det fine med denne geniale teknologien, er at den er så effektiv og rimelig at selv fattige land kunne ta den i bruk. Så i 1998 ble jeg kontaktet av to vitenskapsmenn fra Universitetet i Bergen. De hadde utviklet teknikker til å utvinne fargestoffer, blant annet fra skallet på blåbær og solbær, og trengte en investor og samarbeidspartner. Jeg bestemte meg omtrent med en gang. Dette ville jeg være med på! Allerede den gang visste man at fargestoffene inneholdt enorme mengder antioksidanter, i form av antocyaner. Spørsmålet var bare om det fantes et marked for dette.

Svaboe kastet seg over sitt nye prosjekt. Selskapene Polyphenols, Medpalett og Biosynth under paraplyselskapet Biolink Group ble raskt etablert. 100 millioner ble brukt på å bygge opp et høyteknologisk patentert produksjonsanlegg, blant annet i samarbeid med Sintef, alt tilpasset bioteknologisk virksomhet. Allerede i år 2000 var produktet utviklet.

– Jeg har uendelig stor tro på helseeffekten av antioksidanter. Og ståltro er avgjørende når man er gründer. Dette er jo ikke noen åtte til fire tilværelse. For meg er dette jobb, hobby og alt på en gang. Faktisk jobber jeg mer i dag enn noen gang. Jeg tenker antocyaner fra jeg våkner om morgenen til jeg sovner om kvelden, sier den entusiastiske Sandnes-mannen.

– Jeg bruker mye av min tid til forskning, og til å sikre stadig bedre dokumentasjon på antocyaners helsebringende effekter, sier Svaboe.

Svaboe ikke bare samarbeider med forskere og medisinere, det hender også at han foredrar for dem.

– Blant annet har jeg etter invitasjoner snakket foran den fornemme forsamlingen i The Royal Swedish Academy of Science, mens jeg i fjor sommer på et kreftsymposium i England presenterte for onkologer og kreftforskere fra hele verden. Begge steder snakket jeg om antocyaner, forskning og positive virkninger. Og det ligger mange hundre timers forberedelse til hvert foredrag. Dette sier også noe om hvor avanserte ting det er vi snakker om her. Gjennom arbeidet med antocyaner har jeg måttet lese meg grundig opp på menneskekroppen og celle- og molekylærmedisin. Jeg leser for å forstå mer og for å sikre at jeg kan snakke med forskerne på deres eget språk. All lesingen er jo også en effektiv metode for å holde hjernen frisk, smiler han.

Det er foreløpig lite som tyder på at Svaboe skal pensjonere seg. Til det er antocyaner og drømmen om å forbedre menneskers helse og liv altfor viktig.

– Jeg føler jo at jeg har verdens viktigste jobb, og at det er så mye ugjort. Bare tenk på alt vi vet om ernæring og helse i dag. Likevel har det aldri vært mer livstilssykdom i samfunnet enn nå. Diabetes 2 øker faretruende kraftig i hele den industrialiserte verden. Samtidig lever vi stadig lengre liv. Derfor blir forebyggende helsearbeid stadig viktigere. Og det er her antocyaner kommer inn. Som store doser antioksidanter som forebygger, og som hjelper folk å holde seg friskere, lenger, avslutter blåbærentusiasten fra Sandnes.